Home:  nilsolof.se 

 

                                              

Forntidens teknik?

 

 

 

Henry Kjellson och den försvunna tekniken

 

Med stor fascination läste jag under studieåren två böcker av Henry Kjellson, Forntidens teknik och Försvunnen teknik. De innehåller dokumentation om vissa fornlämningar och spekulationer om avancerad forntida teknik som bakgrund till dessa. Författaren var dock ingen amatör vem som helst, utan hade en gedigen teknisk bakgrund. Några utdrag ur hans biografi, enligt Wikipedia:

Henry Kjellson levde 1891-1962. Han var Sveriges förste flygingenjör inom försvaret, sedermera Flygdirektör. Han konstruerade ett antal flygplan, det mest kända "Tummelisa" 1919. Han sägs vara "den enda personen med egen monter vid Flygvapenmuseet i Malmslätt." Med tiden blev han blev en av landets mest erfarna utredare av flyghaverier, från 1927 ordförande i den permanenta haverikommissionen . Han ledde bland annat utredningen av Bäckebotorpeden, den tyska V2-raket som i juni 1944 havererade i Småland. 

Henry Kjellson var mångsidigt intresserad. Han engagerade sig 1931 i bågskytte och fann att redskapen kunde utvecklas. Han konstruerade nya pilar och bågar, och vann  bågskytte-VM 1934. 

"Henry Kjellson intresserade sig redan från studietiden i forskning i Bibeln och de andra stora religionernas grundskrifter. Han skrev en rad spekulativa böcker om forntida teknik och försvunna civilisationer." 

 

 

Forntidens teknik 1956, 167 sidor

 

 

 

 

Försvunnen teknik 1961, 168 sidor

 

 

 

 

Manuskript 1957, utgiven 1982, andra upplagan 1995; 171 sidor.

 

 

 

 

Tredje upplagan 1995, 352 sidor. Redigerad av Carl-Anton Mattsson, som i förordet beskriver boken: 

 

 

Jag finner det fortfarande spännande att läsa i Henry Kjellsons böcker. Att ha en gammal originalutgåva i handen ger ju en särskild känsla. De kan om man har tur hittas antikvariskt.  Ur praktisk synpunkt är Carl-Anton Mattssons redigerade nyutgåva 1995 mer användbar; den har fler foton och tillägg av nytt material. 

 

 

  

Carl-Anton Mattsson har också skrivit en egen bok om sina studieresor till forntidens pyramider, i flera världsdelar. Den kom 1995 och  har 201 sidor i storlek 17x24 cm. 

Några exemplar av pyramidboken finns fortfarande att inhandla från Parthenons förlag, http://www.parthenonshop.se.

 

 

 

En verklig skatt är bokverket Forntidens under.  Det innehåller av cirka 20 författare 101 kapitel om forntida "underverk" från nästan alla världsdelar (inget från Australien), utgivet av J.A. Hammerton. De tre banden har sammanlagt 1053 sidor med 1106 svartvita bilder och 93 helsides färgplanscher. Den svenska utgåvan är från 1932. En hel del bilder och citat återges på de följande sidorna. 

 

På de här sidorna tar jag bara upp några exempel på resultat av forntida teknik som jag tycker är intressanta: Hugga i sten, Bygga stort, Lyfta tungtLjudkraft och Forntida konst